Annonce

Annonce

Landbrugsmaskiner kører på en mark - i forgrunden ses afgrøder

Hvis man ikke overholder sædskiftekravene, bliver man sanktioneret på samme måde som med andre overtrædelser af økologireglerne. Foto: Joachim Kjeldsen

Sædskiftekrav er sort snak for små landbrug

Mange af de mindre økologiske bedrifter har måske slet ikke opdaget, at der kommer krav til deres sædskifter efter nytår. Landbrugsstyrelsen kan først informere landmændene, når man ved, hvordan de endelige regler bliver.

Fra næste år gælder nye regler, der stiller krav om mindst 20 pct. kvælstoffikserende hovedafgrøder og mindst 50 pct. kulstofopbyggende afgrøder i sædskiftet på alle økologiske bedrifter. Men på mange af de mindre bedrifter, er man formentlig ikke klar over, at man skal følge nye regler efter nytår.

”På ejendomme under 30-40 hektar, så tror jeg, at sædskiftekrav er sort snak. Jeg forestiller mig desværre også, at der forsvinder en masse ud af økologien, hvis man ikke laver nogen bagatelgrænser,” siger Peter Mejnertsen, økologichef hos Velas.

I udkastet til den nye økologibekendtgørelse er der ikke nævnt nogen undtagelser for bedrifter med små arealer. Reglerne kommer altså til at gælde for alle økologer.

Regler er ikke på plads endnu

Det endelige regelgrundlag er dog ikke helt på plads endnu, og derfor har det endnu ikke været muligt for Landbrugsstyrelsen at melde ud om retningslinjer.

”Arbejdet med de nye regler er ikke færdigt endnu. Lige nu er et udkast til den nye bekendtgørelse i offentlig høring, og først når høringen er færdig, ved vi, hvordan de endelige regler bliver, og så kan vi informere landmændene om dem. Men vi har haft en grundig dialog med landbrugets organisationer om de nye regler. Det gør vi altid for at bestræbe os på, at vi laver regler, der også fungerer godt i landmandens praktiske hverdag,” skriver Ane Førde, teamleder i Miljø & Erhvervsregulering hos Landbrugsstyrelsen.

Hos Velas ærgrer det alligevel Peter Mejnertsen, at der ikke er udsigt til, at de små landbrug kan slippe. Ligesom bedrifter under 10 hektar for eksempel er undtaget krav om pligtige efterafgrøder.

”Man bør spørge sig selv, hvad man flytter rent naturmæssigt. Det er ejendomme, der har meget græs og en præference for natur i forvejen. Man kan godt sige, at man jagter de forkerte,” siger Peter Mejnertsen.

Straffes med bøde

Hvis man ikke overholder sædskiftekravene, bliver man sanktioneret på samme måde som med andre overtrædelser af økologireglerne. Ane Førde skriver, at bekendtgørelsen, der er i høring, lægger op til, at man kan straffes med bøde, hvis man ikke overholder sædskiftekravene.

Hun skriver endvidere, at sædskiftekravene bliver årlige, så man kan ikke ’skylde’ en andel til andre år.

”Selvom der ved årsskiftet træder nye regler i kraft, betyder det ikke, at landmændene skal gå ud og pløje afgrøder, som er sået i 2021 op, for at så nye afgrøder på samme mark i 2022 for at overholde reglerne. Indtil de nye regler træder i kraft, gælder kun de gamle regler. Det er derfor vigtigt, at økologerne er opmærksomme på, hvornår de nye regler gælder fra,” skriver Ane Førde.

Flere artikler fra samme sektion

Dronehyrden hjælper landmanden

I takt med at naturområderne til afgræsning vokser, opstår der behov for at finde nye metoder til overvågning af de græssende dyr. Alene i år er der hos landbrugsstyrelsen søgt om tilskud til at omlægge 10.000 ha til afgræsning. Lige nu tester 10 landmænd hvordan droner fungerer som en lille hjælper – en slags flyvende hyrde.

18-04-2024 7 minutter Biodiversitet

Truslen er blevet mindre, så nu må hønsene atter komme ud

Risikoen for fugleinfluenza er faldet. Derfor ophæver Fødevarestyrelsen nu kravet om, at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være under tag eller lukket inde.

17-04-2024 2 minutter Fugleinfluenza,   Æg og fjerkræ

Fødevareministeriet slår fast: Solcelleparker er økologiske og kan få økostøtte

Mange solcelleparker får økologistøtte, selv om de ofte drives af konventionelle. Samtidig hjælper de regeringen med at nå målsætningen for det samlede øko-areal.

17-04-2024 4 minutter Tilskud